Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Λίμνη κατσίγαρου!

Είναι κρίμα ένας συνεταιρισμός που μάλιστα πρόσφατα απέσπασε μία ακόμα διάκριση, να αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η φωτογραφία (πιέστε για μεγέθυνση) είναι έξω από την Κριτσά, όπου σε ένα σκάμμα και χωρίς καμία άλλη πρόληψη, αποχετεύεται ο κατσίγαρος του εργοστασίου.

Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη και μάλιστα ανάλογα με τις διαθέσεις του ανέμου γίνεται αισθητή αρκετά μακριά.

Σε όλη τη "λίμνη" από τα λύματα, δείχνει να υπάρχει δραστηριότητα από την σήψη και τις άλλες διεργασίες που συντελούνται, με αποτέλεσμα να δείχνει ότι βράζει!

Πιστεύω ότι τέτοιες εικόνες δεν ταιριάζουν στον δραστήριο συνεταιρισμό της Κριτσάς και θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση. Το να κρύβουμε ένα πρόβλημα στην ερημιά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον. Αντίστοιχες βέβαια περιπτώσεις υπάρχουν και αλλού.

Ο κατσίγαρος είναι τοξικός και το ρυπαντικό του φορτίο είναι πάνω από 40 φορές μεγαλύτερο απ΄ ότι των αστικών λυμάτων. Για κάθε τόνο λάδι, παράγεται αντίστοιχη περίπου ποσότητα κατσίγαρου, με μια μέση ημερήσια παραγωγή ενός εργοστασίου να είναι 15-20 τόνοι.

Σήμερα έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι αξιοποίησης που μπορούν να παράγουν ακατέργαστο πυρηνέλαιο, στερεά βιοκαύσιμα και εδαφοβελτιωτικό λίπασμα κατάλληλο ακόμα κια για καλλιέργειες θερμοκηπίων.

Το παραπάνω θέμα είναι παλιό έχει τεθεί ξανά και ξανά όπως πληροφορήθηκα και δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν άλλες δικαιολογίες. Ο Δήμος και η Νομαρχία τι θέση έχουν;

Με την ευκαιρία να επισημάνω, ότι αυτά είναι τα σοβαρά θέματα και όχι κάποια άλλα, που απλά είναι για το θεαθείναι...