Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Τι γίνεται με τα σφαγεία Αγίου Νικολάου;

Στην απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκου σε ερώτηση του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη για τα σφαγεία στο νομό Λασιθίου, διαβάζω ότι:

Τα υφιστάμενα δημοτικά σφαγεία που λειτουργούν στους Δήμους Αγίου Νικολάου... τα οποία κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 1970... κρίνονται ως μη πληρούντα τις απαιτήσεις των κανονισμών (ΕΚ) 852/2004, 853/2004 και 854/2004.
Δηλαδή, απ' ότι καταλαβαίνω λειτουργούσαν παράνομα (!) για τουλάχιστον 4 χρόνια και ότι πέρα από τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας που θα αντιμετωπίζονταν με το "προσωρινό" κλείσιμο, υπάρχουν άλλα σοβαρότερα.

Το ίδιο παραδέχεται έμμεσα και ο Αντινομάρχης Λασιθίου κ. Θοδωρής Πατεράκης στην εφημερίδα "Ανατολή":
Ο Ελληνικός λαός έχει δώσει χρήματα για να κατασκευαστούν στη Νεάπολη σύγχρονα σφαγεία που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και αυτά πρέπει να λειτουργήσουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για τον Δήμο Νεάπολης αυτό είναι ένα μεγάλο κόστος που δύσκολα μπορεί να το αντέξει, πρέπει όμως όλοι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, ακόμα και αν λειτουργήσουν ξανά, δεν θα έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Και αυτές όπως καταλαβαίνουμε έχουν σχέση κύρια με την δημόσια υγεία...

Ενώ η απάντηση στην ερώτηση του κ. Καρχιμάκη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε (και υπάρχει) η δυνατότητα χρηματοδότησης του εκσυχρονισμού τους, που φαίνεται ότι κανείς επεδίωξε.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σφαγεία τέλος για τον Αγιο Νικόλαο. Μόνο που για να μας το πουν, πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα. Μήπως μέσα σε αυτά προσπαθούν να μας κρύψουν τις ευθύνες για την παράνομη λειτουργία και το αναγκαστικό κλείσιμο;