Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Χαστούκι για τη δημοτική αρχή

Την Παρασκευή "κατέβασα" ένα αντίγραφο της δημοσκόπησης που κάνει η εφημερίδα "Ανατολή", με τα θέματα που βλέπετε στα αντίστοιχα γραφήματα.

Είπα να τα αφήσω για το σαββατοκύριακο, αλλά είχα άλλα θέματα και τελικά δεν τα "ανέβασα". Ευτυχώς που τα κράτησα μια και διαπίστωσα σήμερα το πρωί που μπήκα, ότι η ιστοσελίδα της εφημερίδας έχει μάλλον κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Θα ξεκινήσω από το λιγότερο σημαντικό γράφημα, αλλά ουσιώδες και αυτό.

Μας δείχνει ότι με 64,7% ο κόσμος πιστεύει ότι "Είναι απαραίτητο" να συμβάλλουν όλοι στην καθαριότητα. Υπάρχει και ένα μόλις 10,5% που πιστεύει ότι την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο Δήμος.
Το θέμα είναι πώς αυτή η ωριμότητα της παραδοχής των ευθυνών και των πολιτών και της ανάγκης συμβολής τους στην καθαριότητα, μετουσιώνεται σε πράξη.

Το συμπέρασμα που βγάζω για το
δεύτερο γράφημα είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, όσο προσπαθεί να μας τα παρουσιάσει η δημοτική αρχή.
Μπορώ να πω ότι με εξέπληξε μια και δεν περίμενα αυτή ακριβώς τη
ν εικόνα. Υπάρχει ένα 27,7% που λέει ότι δεν είναι "Καθόλου" ευχαριστημένο από την καθαριότητα.

Μια προσεκτική προσέγγιση, θα έλεγε ή ότι πιστεύει ο κόσμος ότι δεν είναι αυτό που περίμενε
για τα χρήματα που πληρώνουμε ή ότι υπάρχουν και άτομα που ψήφισαν παρότι δεν κατοικούν στην πόλη του Αγίου Νικολάου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους για την καθαριότητα στα τοπικά διαμερίσματα.
Να σημειώσω ότι η ιδιωτική εταιρία δραστηριοποιείται μόνο στο παραλιακό μέτωπο του δήμου...

Και πάλι όμως το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο.
Το άθροισμα του "Απόλυτα" και "Αρκετά" είναι 25% δηλαδή 2,7% λιγότερο από το καθόλου!

Το "Λίγο" αποτελεί μακράν την επιλογή των περισσότερων με 47,3%. Επισκιάζοντας κάθε άλλο ποσοστό παρότι δείχνει μια καλύτερη κατάσταση από πριν (θέλω να πιστεύω ότι εννοούν λίγο καλύτερα από πριν και όχι απλά λίγο ευχαριστημένοι), δεν δικαιολογεί την πολύ μεγάλη αύξηση στο κόστος καθαριότητας σε σχέση με το αποτέλεσμα. Πληρώνουμε παραπάνω από 100.000 ευρώ τον μήνα για να είναι "Λίγο" ευχαριστημένοι οι πολίτες;

Ισως να έχει σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας αργά το βράδυ, αλλά και την αδιαφορία που επιδεικνύουμε ως πολίτες.

Νομίζω ότι είναι χαστούκι για τη δημοτική αρχή αυτή η δημοσκόπηση και θα πρέπει να προβληματίσει. Σίγουρα εμπεριέχει στατιστικό σφάλμα μια και δεν είναι επιστημονική η μέθοδος, αλλά με δεδομένο την μεγάλη διαφορά στα ποσοστά, σίγουρα δείχνει μια τάση που δεν μπορεί ούτε να αμφισβητηθεί, ούτε να αγνοηθεί.