Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Αύξηση της ανακύκλωσης

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, οι ποσότητες αποβλήτων που αξιοποιήθηκαν το 2007 ανήλθαν σε σχεδόν 350.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με το 2006.

Παράλληλα, οι συμβεβλημένοι δήμοι έφθασαν τους 446 έχοντας ανάλογη αύξηση και αντιστοιχούν σε 6,1 εκατομμύρια κατοίκους (αύξηση 42%).

Τα κέντρα διαλογής υλικών ανέρχονται σήμερα σε 15, ενώ η αύξηση του εξοπλισμού υπολογίζεται σε κάδους κατά 106%, σε οχήματα κατά 47% και σε σάκους ανακύκλωσης κατά 70%.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα καλύπτουν περίπου το 60% του προβλεπόμενου στόχου από την Ε.Ε, αλλά το υπολειπόμενο 40% είναι δυσκολότερο και περιλαμβάνει την αξιοποίηση του 60% γυαλιού και χαρτιού, 50% των μετάλλων, 22,5% των πλαστικών και 15% του ξύλου.

Στο Δήμο μας παρότι έχει γίνει η αρχή, μένουν πολλά ακόμα. Υπάρχει η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης αύξησης και διεύρυνσης των κατηγοριών ανακυκλώσιμων υλικών. Σε επίπεδο Περιφέρειας περιμένουμε να δούμε γρήγορα την ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών.

Θέλω να πιστεύω ότι με την αξιοποίηση της μέχρι τώρα εμπειρίας, αλλά και την ανάπτυξη της αναγκαίας από τους πολίτες περιβαλλοντικής συνείδησης, θα γίνουν σύντομα και άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.