Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Παγκόσμια ημέρα Υγείας η σημερινή

Παγκόσμια ημέρα Υγείας η σημερινή. Κάθε χρόνο επικεντρώνει σ' ένα διαφορετικό τομέα το μήνυμα που εκπέμπει. Το φετινό είναι "Προστατεύοντας την υγεία από τις κλιματικές αλλαγές".

Σημαντικό το φετινό μήνυμα, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα απασχολεί πολύ κόσμο. Από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τους ασθενείς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Είναι αυτό της επίσχεσης εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία.

Δυστυχώς έχουμε ξεφύγει πολύ. Το γράφω αυτό γιατί παρότι έχει ρυθμιστεί νομοθετικά το πρόβλημα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Αλλά ακόμα και αυτή καθ' αυτή η επίσχεση είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι παράνομη.

Δεν μπορεί να κάνεις επίσχεση κατά του δημοσίου, ωσάν να φοβάσαι ότι θα σου "φάει" τα χρήματα. Να διευκρινίσω εδώ ότι οι εφημερίες πληρώνονται μετά απόφαση του Δ.Σ. του κάθε νοσοκομείου και έγκριση από την Επίτροπο. Το να φτάνεις στο σημείο να λες παρά τη νομοθετική ρύθμιση ότι συνεχίζεις μέχρι την πληρωμή είναι εντελώς κακόπιστο.

Τα δε χρήματα των ειδικευομένων έχουν μορφή αποζημίωσης και όχι μισθού. Και αυτό γιατί λαμβάνουν την ειδικότητα τους, κάτι σαν πρακτική άσκηση και συμπλήρωση των σπουδών. Δεν είναι δηλαδή κανονική εργασία και για το λόγο αυτό άλλωστε παρά την διάρκεια της δεν οδηγεί και σε μονιμοποίηση.

Το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές εισπράττεις μια συμπεριφορά εντελώς απαράδεκτη. Μάλιστα έχω υπάρξει και ο ίδιος παθών ή μάρτυρας αυτής συμπεριφοράς. Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαι μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η αυριανή τους συμπεριφορά όταν θα έχουν πάρει και την ειδικότητα. Ακόμα και από ειδικευμένους γιατρούς έχω εισπράξει αυτή την απορία.

Εύχομαι μια από τις επόμενες παγκόσμιες ημέρες Υγείας να εστιάσει στο θέμα της ιατρικής δεοντολογίας...