Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Τρεις προτάσεις για την καθαριότητα

Στους επαγγελματίες που έκλεισαν νωρίς τα μαγαζιά τους και έβγαλαν έξω τα σκουπίδια τους (την Μ. Παρασκευή), αναφέρθηκε σήμερα το πρωί στο "Λατώ 103,3" ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Αυτή είναι η μόνιμη βραδινή εικόνα της πόλης. Απλά έτυχε ο Δήμαρχος μας να δει ένα τμήμα της κατάστασης επειδή έκλεισαν νωρίς τα καταστήματα.


Το πρόβλημα (των σκουπιδιών) το έχω σχολιάσει αρκετές φορές από εδώ. Είπα ότι πρέπει να μπουν και κάποια πρόστιμα επιτέλους, μια και δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι.

Ποιος φταίει;
Λέω καιρό τώρα, ότι πρέπει να κάνουν οι δημοτικοί μας άρχοντες μια βόλτα αργά το βράδυ για να δουν την κατάσταση. Σκουπίδια έξω από τους κάδους, στο πεζοδρόμιο, στην άσφαλτο. Χάος, αδιαφορία, ατιμωρησία. Ανυπαρξία του Δήμου.


Το πολιτικό κόστος για μια ακόμα φορά μπαίνει τροχοπέδη στα αυτονόητα. Αρκούμαστε στις μεγαλοστομίες και όχι στις πράξεις.

Πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα:

1) Να συνταχθεί (η να εκσυγχρονιστεί και να ενεργοποιηθεί να ήδη υπάρχει) κανονισμός καθαριότητας. Στόχος η τήρηση της καθαριότητας, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η κατάρτιση διαδικασιών διαχείρισης και εννοείται θα περιλαμβάνει και τα πρόστιμα για την παράβαση του κανονισμού. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν κανόνες και συνέπειες.

2) Να μπουν σε μερικά σημεία της πόλης συμπιεστές απορριμάτων, σε συνεννόηση κυρίως με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεν θα τους επιτρέπεται η απόθεση σκουπιδιών οπουδήποτε αλλού. Αυτό θα βοηθήσει και στην ταχύτερη αποκομιδή.

3) Να κατασκευαστούν υπόγειοι κάδοι. Μεταξύ άλλων, χωρούν περισσότερα απορρίμματα (υπάρχει και συνδυασμός με συμπιεστές) και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Με την εισαγωγή της ανακύκλωσης έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κάδων, και ως γνωστόν χώροι δεν υπάρχουν.
Λύσεις πρακτικές, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές. Υπάρχουν και πολλές άλλες, αρκεί να τις αναζητήσουμε και να θέλουμε να τις εφαρμόσουμε. Το κόστος μπορεί να είναι αυξημένο, όμως υπάρχει μεσοπρόθεσμη απόσβεση. Η αλλαγή του τρόπου συλλογής και διαχείρισης θα μείωνε σημαντικά το κόστος περισυλλογής κάτι που είναι και ζητούμενο.

Σκεφτείτε αν το ποσό που διατέθηκε για το ιδιωτικό συνεργείο είχε διατεθεί για τέτοιες πολιτικές, πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση. Θα είχε εκσυγχρονιστεί η υπηρεσία, θα είχε μειωθεί το λειτουργικό κόστος και θα είχαμε δημιουργήσει υποδομές που θα αντιμετώπιζαν ριζικά το πρόβλημα. Από εκεί και μετά αν υπήρχε η ανάγκη για ιδιωτικό συνεργείο τότε ναι. Να δούμε το αντικείμενο, την έκταση της ανάγκης και το κόστος.

Αυτές είναι επιγραμματικά οι θέσεις μου και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση έπρεπε-πρέπει να κινηθούμε.