Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Η παραδοσιακή Κριτσά

Είδα το άρθρο ενός κριτσώτη του Χρήστου Τζώρτζη σχετικά με τον παραδοσιακό οικισμό της Κριτσάς. Το έκανα περισσότερο από περιέργεια μια και έχουν φτάσει σε μένα το τελευταίο διάστημα διάφορες πληροφορίες, για το πως κάποιοι εφαρμόζουν τις αποφάσεις και τους νόμους.

Σίγουρα η εικόνα του χωριού πρέπει να διατηρηθεί, αλλά αν κατάλαβα σωστά υπάρχει μια συσσωρευμένη κατάσταση δεκαετιών, που σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε σύντομο διάστημα.

Από την άλλη αν ισχύουν όσα αναφέρει, πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση ώστε να υπάρξει ισονομία.

Δεν μπορεί δηλαδή ο Πρόεδρος του Τ.Σ. να κάνει επιλεκτικές καταγγελίες ή να την έχει στημένη σε κάποιους να παρανομήσουν για να τους καταγγείλει. Ο ένας έβαζε ρολά και ο άλλος έβαφε την πρόσοψη του καταστήματος του. Και ενώ ο Πρόεδρος περνούσε από εκεί, αντί να πει ότι υπάρχει πρόβλημα (αν υπάρχει πραγματικά) περίμενε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και μετά πήγε και έκανε καταγγελίες.

Οταν δε ρωτήθηκε γιατί δεν το είπε αμέσως η απάντηση του Προέδρου ήταν ότι "η δουλειά μου είναι να κάνω καταγγελίες"! Μάλιστα έμαθα ότι υπήρξαν και άλλοι πρόθυμοι συμπαραστάτες του Προέδρου σε αυτή την τουλάχιστον περίεργη στάση του.

Αυτό που θα έλεγα είναι ότι θα έπρεπε να γίνει κάποια λαϊκή συνέλευση ή να υπάρξει κάποιο έντυπο που να ενημερώσει τους επαγγελματίες και τους πολίτες για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Και αυτό να εφαρμοστεί σε όλους και όχι επιλεκτικά όπως καταγγέλλεται. Διαφορετικά θα σημαίνει ότι κάποιοι υπηρετούν συμφέροντα...

Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, να τονίσω ότι είμαι υπέρ της διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα της Κριτσάς, αλλά και κάθε άλλου χωριού και οικισμού. Μόνο που αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε κλίμα συναίνεσης και όχι
νταηλικιού και άσκοπου εξαναγκασμού.