Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Το εκκλησάκι της Λίμνης

Διάβαζα το άρθρο της Εφημερίδας "Ανατολή" για το κυνήγι του θησαυρού στον Αγιο Νικόλαο.

Σε αυτό υπάρχει μια αναφορά στο "ψεύτικο εκκλησάκι της Λίμνης", το οποίο όμως δεν είναι καθόλου ψεύτικο. Πράγματι φτιάχτηκε για τις ανάγκες της ταινίας, όμως είναι κανονικό.

Οπως λέει και ο Νίκος Κούνδουρους:

...όλο το έργο ήθελε να είναι ένα ευλαβικό τάμα στον Αγιο Νικόλαο, του οποίου η 300 ετών εικόνα - δώρο της οικογένειας μου - εντοιχίστηκε στο μικρό εικονοστάσι στο κέντρο της στοάς...

Πρόκειται δηλαδή για ένα ναό που δεν φτιάχτηκε μόνο για τις ανάγκες της ταινίας, αλλά με σκοπό να παραμείνει χώρος ιερός. Που μπορεί να μην εγκαινιάστηκε, αλλά δεν χάνει την ιερότητα του ως χώρος λατρείας. Γιαυτό και φτιάχτηκε με ιδιαίτερη προσοχή, απόδειξη το ότι άντεξε πολλά χρόνια χωρίς την παραμικρή συντήρηση.

Τα χρόνια που πέρασαν η πολύτιμη εικόνα κλάπηκε και το εκκλησάκι εγκαταλείφθηκε. Η παρούσα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου προχώρησε στον καθαρισμό και τη συντήρηση του, ώστε να ξαναγίνει χώρος λατρείας και να αποτελέσει ξανά στολίδι της πόλης όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά.


Μάλιστα κακώς στον προαύλιο του χώρο τελούνται πολιτικοί γάμοι. Αποτελεί πρόκληση και ασέβεια προς την εκκλησία και τους πιστούς. Πρέπει να αναζητηθεί κάποιος άλλος χώρος για τους πολιτικούς γάμους. Εκεί μπορούν να τελούνται γάμοι Ορθόδοξοι ή άλλων δογμάτων, αντί να χρησιμοποιείται η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.

Πιστεύω ότι αν δεν το πράξει αυτό ο Δήμος, τότε πρέπει να απαγορεύσει αυτή την δραστηριότητα το Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου, στην αρμοδιότητα και προστασία του οποίου και ανήκει ο χώρος.