Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Παρατυπίες στην εγκατάσταση του Ευρυζωνικού Δικτύου

Δεν ξέρω πως πάει το πράγμα, αλλά μου "βγαίνει" να ασχολούμαι δύο φορές με το ίδιο ή παρόμοιο θέμα.

Χθες τα είχα με το θέμα της ταλαιπωρίας του κόσμου λόγω της εγκατάστασης της υποδομής των οπτικών ινών.

Σήμερα το θέμα είναι η διαδικασία. Λίγο τεχνικό, αλλά όχι και δύσκολο προς κατανόηση.

Η τοποθέτηση γίνεται όπως φαίνεται στην εικόνα δεξιά (πατήστε πάνω για μεγέθυνση). Μάλιστα στην αναλυτική μελέτη αναφέρονται τα εξής:

Κατόπιν της τοποθέτησης των σωλήνων, ο Ανάδοχος θα πρέπει να προβεί στην τμηματική πλήρωση του χάνδακα.
- Η πρώτη στρώση μέχρι υπερκαλύψεως των σωλήνων με μέγιστο ύψος περίπου 150 mm, θα γίνει με αραιό κονιόδεμα 300Kg/m3
- Η δεύτερη στρώση θα είναι από σκυρόδεμα των 200Kg/m3 σε ύψος περίπου 200 mm. Στο σκυρόδεμα θα προστεθεί χρωστική ουσία, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΠΠ, για λόγους σήμανσης.
- Η τελευταία στρώση θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της επιφανείας στην αρχική της μορφή, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή ασυνεχειών της επιφάνειας.
Ομως κατά την τοποθέτηση δεν ακολουθείται αυτή η διαδικασία. Ξημερώματα σήμερα γινόταν η πλήρωση του χάνδακα (Χ1) από την Alpha Τράπεζα προς το Δημαρχείο. Αυτό που "έπεφτε" σε όλη τη διατομή ήταν μόνο γαρμπιλομπετόν (χωρίς καμία χρωστική), απλά με ένα πλέγμα πορτοκαλί χρώματος που όμως είναι πρακτικά άχρηστο και γιατί ήταν κοντά στην υποδομή, αλλά και γιατί ενσωματωμένο στο μπετόν είναι δύσκολο να εντοπιστεί, με αποτέλεσμα σε περίπτωση άλλων εργασιών να υπάρχει πολύ υψηλότερος κίνδυνος ζημιάς.

Ακόμα, η χρήση γαρμπιλομπετόν για τη κάλυψη των σωληνώσεων
(Σ1, Σ2, Σ3, είναι σωληνώσεις ή δεσμίδες σωληνώσεων) ενέχει τον κίνδυνο να προκληθεί με τον χρόνο ανεπιθύμητη φθορά που θα μειώσει την διαθεσιμότητα του δικτύου και θα ανεβάσει το κόστος συντήρησης.

Διευκρινίζω ότι οι εργασίες δεν αφορούν τους μικροχάνδακες (Χ2) όπου εκεί υπάρχει απλούστερη διαδικασία. Αυτοί χρησιμοποιούνται μόνο για την εισαγωγή για παράδειγμα μιας οπτικής ίνας
(ή και πολλών) σε κάποια υπηρεσία.

Τα όσα ανέφερα εκτός του ότι είναι κατά παράβαση των προδιαγραφών, είναι φανερό ότι λόγω της "απλούστευσης" της διαδικασίας μειώνουν τον χρόνο και το κόστος υλοποίησης του έργου...


Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, όμως λόγω και της προχωρημένης ώρας που γίνονταν οι εργασίες (ξημερώματα) δεν υπήρχε (είναι και πρακτικά δύσκολο) κάποιος επιβλέπων του έργου. Είναι κρίμα ένα τόσο κρίσιμο έργο να ξεκινήσει στραβά.

Μάλιστα έτυχε να συναντηθώ τυχαία με τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Γιάννη Λασιθιωτάκη στον οποίο έκανα τις σχετικές επισημάνσεις.

Είναι προφανές ότι οι προδιαγραφές υπάρχουν όχι μόνο για τυπικούς λόγους, αλλά και για ουσιαστικούς. Αρα θα πρέπει οι υπεύθυνοι του Δήμου να απαιτήσουν την τήρηση τους και όπου δεν έχουν εφαρμοστεί να υπάρξει αποκατάσταση.