Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Συνεδρίαση Δ.Σ. της Μαρίνας Αγίου Νικολάου

Το ξέχασα χθες, αλλά ξέμπλεξα αργά απ' ότι θα είδατε και από την προηγούμενη ανάρτηση μου.

Ημουν τη Δευτέρα 25/2/07 στη συνεδρίαση της ΔΕΠΑΜΑΝ. Πληροφορήθηκα ότι το εμπλεκόμενο πρόσωπο (δείτε προηγούμενη ανάρτηση) υπέβαλε την παραίτηση του (δεν ήταν μάλιστα παρών). Το θέμα παραπέμφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι και αρμόδιο να την κάνει δεκτή. Πάντως παλαιότερα το θέμα είχε τεθεί ξανά σε αυτό το επίπεδο και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Κουνενάκης στήριξε το μέλος του συμβουλίου. Να δούμε αυτή τη φορά τι θα κάνει, μια και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά...

Ενα θέμα που έθεσα (το είχα θέσει και παλαιότερα) είναι η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για την ασφάλεια του χώρου. Αναγκαίο πράγματι, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτό λειτουργεί νόμιμα.
Διαπίστωσα μια χαλαρότητα επί του θέματος. Κανείς δεν είχε ελέγξει αν υπάρχει άδεια (λόγω του ότι υπήρχαν σοβαρότερα θέματα ήταν το επιχείρημα). Λες και τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι σοβαρό θέμα, που ως γνωστόν προστατεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα, ενώ υπάρχει και η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Μάλιστα, μέλος του συμβουλίου μου έθεσε επιτακτικά το θέμα να δηλώσω και να γραφεί στα πρακτικά "αν αύριο το πρωί θέλω να κλείσει το σύστημα". Η απάντηση μου ήταν ότι "αν είναι παράνομη η λειτουργία του να κλείσει" και αντιστρέφοντας του ζήτησα να δηλώσει αν επιθυμεί να "παραμείνει σε λειτουργία αν είναι παράνομο το σύστημα", για να εισπράξω την σιωπή.

Η διασφάλιση του οποιουδήποτε δικαιώματος, δεν μπορεί να βασίζεται στη παρανομία, γιατί σε αυτή την περίπτωση τίποτα δεν θα μας χωρίζει από τον παρανομούντα από τον οποίο και προσπαθούμε να προστατευτούμε.

Με εξέπληξε το γεγονός της ελαφρότητας με την οποία τα προσωπικά δεδομένα αντιμετωπίζονται. Και αυτό γιατί υπήρχε και μια άλλη αναφορά για δεδομένα (προσωπικά απ' ότι κατάλαβα) τα οποία βρισκόταν σε υπολογιστή της ΔΕΠΑΜΑΝ και του οποίου την χρήση είχε υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση. Ξανά, υπήρχε άγνοια (ομαδική) που δεν γνωρίζω αν τελικά είναι και ηθελημένη, από μια κακώς εννοούμενη νοοτροπία του "εξουσία είμαστε ότι θέλουμε κάνουμε".

Το ότι ένας υπολογιστής ανήκει και βρίσκεται στο χώρο εργασίας, δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα ο καθένας εκτός του χρήστη του, να αναζητά δεδομένα ειδικά όταν αυτά είναι πασιφανές ότι είναι προσωπικά. Υπάρχει σχετική νομοθεσία, αλλά και αποφάσεις της αρχής που πρέπει να τηρούνται.

Τα όρια είναι λεπτά πολλές φορές και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην τα ξεπερνάμε. Επειδή μάλιστα - παρά το διάστημα που έχει μεσολαβήσει - δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον (για το θέμα του κλειστού κυκλώματος) και λόγω του επιχειρήματος ότι "δεν προλαβαίνουμε γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό" και παρότι η ΔΕΠΑΜΑΝ διαθέτει νομικό σύμβουλο (που είναι και ο πλέον κατάλληλος για να χειριστεί το θέμα), προκειμένου να κλείσει το ζήτημα δεσμεύτηκα να τους προσκομίσω τη σχετική νομοθεσία, οδηγίες και κάθε άλλο πρόσφορο υλικό που θα μπορούσε να διευκολύνει ώστε και να πληροφορηθούν περισσότερα για τα προσωπικά δεδομένα, για τις διαδικασίες νομιμοποίησης της χρήσης του κλειστού κυκλώματος, αλλά και σχετικά με τα δεδομένα στους υπολογιστές που βρίσκονται σε εργασιακούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, όπου υπάρχει έστω και η υποψία ότι μπορεί να παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα ή ότι η περίπτωση εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υποχρεούμαστε να επικοινωνούμε με την αρχή και να θέτουμε τα ερωτήματα μας, ώστε να μην βρισκόμαστε με την πλευρά όσων παρανομούν.